Vijf tips tegen dichtleed
Bij wijze van uitzondering geen schrijf- maar dichttips. Voor die tijd van het jaar.
1) Focus.
Dat je moeder een nieuwe baan heeft, dat je vriendin nooit iets van het menu kan kiezen, dat je broer tegenwoordig pottenbakt of rijdt als een krant: vergroot het uit en ga los. Ik dichtte ooit twee kantjes over hoe slordig mijn vriend met zijn kleren omgaat.
Je zult zien dat die uitgekauwde denkende en schenkende Sint overbodig wordt als je op deze manier dicht. Je duikt gewoon gelijk in je onderwerp. Dit schreef ik vorig jaar bijvoorbeeld voor een familielid dat op reis iets verkeerds had gegeten:
‘Ha die [naam], ouwe snoeperd,
of moet ik zeggen: ouwe poeperd?’
2) Dicht alsof je in de kroeg zit.
Daarmee bedoel ik: schrijf je gedicht alsof het een verhaal is. Geef het een begin, een eind, en voeg wat plottwists toe om het spannend te maken. Dik het aan, zoals je in de kroeg zou doen, en stop er grappen in. Vertél het in elk geval. Zet desnoods een biertje naast je laptop, voor het echte kroeggevoel.
3) Maak het beeldend.
Schrijf niet: ‘versleten kleren’, maar: ‘die eerste haal in je nette sweater / en op je chique hemd een spaghettispetter’. En toen mijn autoliefhebbende vader zestig was geworden schreef ik niet dat-ie nu oud was, maar:
‘Je weet het prima te verbergen,
ziet er écht pico bello uit,
strakke snor, nog strakker buikje,
lekker kleurtje op je huid,
knappe kleren, goeie jasjes,
ja, we zien het allemaal,
maar ja, ’t is als met autokrasjes:
hoe hard je ook poetst, ze blíjven kaal.’
Ka-ching! Zomaar acht regels erbij.
4) Hou het simpel.
ABCB is ook een rijmschema. Het moet wel leuk blijven.
5) Lees het voor.
Een gedicht valt of staat met een lekker ritme. Maar of jouw gedicht dat heeft, merk je pas als iemand het voorleest. Zorg dus dat de ontvanger er niet over struikelt en lees het eerst aan jezelf voor. Je hoort vanzelf of er ergens nog een lettergreepje bij of af moet.
Bonustip: rijmwoordenboek.nl bestaat niet voor niets.
Veel dichtplezier!
Foto: Nationaal Archief
Deze schrijftip verscheen eerder in mijn nieuwsbrief, waarin ik je handvatten geef om beter te leren schrijven en ook nog een hoop glimlachdingen deel.
Klinkt goed? You know what to do.
(klik ⬆)